Thursday, August 27, 2009

dengan perkara apakah anda sibuk ?

Dengan Perkara apakah anda sibuk ?


dulu awal2 join tarbiyyah...murabbi kate zaman belajarla zaman ideal untuk aktif tarbiyyah, bile dh keje banyak komitmen lain...klu xaktif zaman belajar, zaman kerja lagi la bertambah2 pasifnya...


hmmmm...tpi, hati kecik ni sering xstuju...


"ape plak , zaman belajarla sibuk, assignment lagi, lab report lagi, test lagi, exam lagi, group project lagi....kalau keje nnti fikir pasal kerja je, pukul 5.30 blikla...pastu malam dh free untuk usrah, weekend pn dh free dari co-curriculum, Lan subject etc2....zaman kerja ni very2 ideal untuk buat da'wah"


Parents yang mula menyedari kesibukan kita mula memberi sepotong nasihat kepada kita


"....zaman belajar ni fokus belajarla, nnti dah kerja joinla nk join ape pun...xde orang nk halang, mama tengok kawan mama dulu ramai yang fail sebab dok sibuk dengan bende2 camni, pastu blaja entah ke mana.."


Itulah memori-memori lepas ketika kita mula berjinak2 dengan medan tarbiyyah....kini melangkah ke alam pekerjaan, barulah kita tahu tinggi rendah langit, mudah susah da'wah di alam kerja...benarlah kata para murabbiah, mereka yang terlebih dahulu makan garam daripada kita....


kemudian disampaikan pula pada kader2 usrah kita


"zaman kerja ni letih, balik 5.30 dh nk kene bekejar ke tempat usrah, pastu malam habis lewat, esk nk kene bangun pagi2 lagi untuk ke tempat keje....klu dulu zaman blajar, boleh jugak curi2 mase antara senggang kelas untuk prepare bahan usrah, boleh jugak curi2 tidur sejam dua untuk rehat...zaman kerja mane nk ade bende2 camtu (kecuali kerje kerajaan)..kadang2 weekend kena pergi site la, meetingla, jumpa client la..mane boleh excuse bende2 camni...dhla kadang2 tu last minute baru inform...."


disambung lagi


" kerja ni, dakwah fardiyyah pn susah, sbb kite dh x dalam uni...duit pn walaupun banyak masuk, banyak jugak keluar...saving for future, tanggungan pn dh bertambah..dulu duit kite untuk kite je, sekarang duit kite untuk adik kite, parents kite, future wife kite, future home kite...banyak lagi la"


Jadi, kepada adik2 yang memikirkan tarbiyyah itu lebih senang di alam pekerjaan, fikir2kanlah semula..saya sudah mengalaminya dan doakan saya thabat dan istiqamah di jalan ini...


"Kalau dari zaman belajar kita tidak aktif jangan harap kita dapat aktif dizaman kerja" - benarlah kata2 para murabbiah ini...


"kalau kita tidak disibukkan dengan perkara2 besar, kita akan disibukkan dengan perkara2 kecil" - Dr Abdullah Azzam




2 comments:

irhafiz said...

Rupa-rupanya bukan saya seorang yang merasakan hal ini.

Namun, terkadang terlintas juga dalam hati, walau pada masa mana sekalipun, belajar atau berkerja, jika hendak seribu daya, pasti sempat untuk medan dakwah.
Cuma, mungkin bagi saya, terasa perbezaan zaman belajar dengan zaman berkerja, asbabnya ialah kerana saya tidak menggunakan sepenuh masa lapang waktu belajar dahulu untuk medan dakwah ini. Akibatnya, terasalah penyesalan terhadap pembaziran masa lapang itu.

Ingat lah lima sebelum lima...

ProfHussaini said...

Saya belum berada di fasa pekerjaan, masih beljar tak habis2 lagi..

Baru saya tahu, susah rupanya nak dakwah di alam kerja...

Tapi bagi saya, itu semua bukan alasan. Kerana semua kawan2 seusrah dgn saya, walaupun sudah bekerja, namun hebaat dakwah mereka. Saya harap saya dapat jadi segagah mereka. Doakan ya...

Cuma muhasabah kepada mreka yang bertangguh kerana menyangka hari esok lebih senang. Mereka silap...

Tiada istilah dalam membuat amal... Tidakkah mereka membaca hadis rasulullah. Jika berada di pagi, jangan menunggu pagi, jika berada di sore, jangan tunggu esok hari.

Kita mungkin MATI, SEKARANG!!!
(Ana baru balik solat jenazah)